Csökkenő állományok

Az MME Monitoring Központ Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) országos adatgyűjtő programra is épülő most elkészült elemzése szerint 1999-2009 között a molnárfecskék állománya 65%-kal, a füsti fecskéké 44%-kal, a partifecskéké 30%-kal csökkent hazánkban!

Az eredmények azért olyan elkeserítőek, mert nem egy-két év változását mutatják, hanem nagymértékű, az elmúlt tíz évben folyamatos állománycsökkenési tendenciára hívják fel a figyelmet.

Töltse le és olvassa el a rövid elemzést itt. >>

Szép Tibor és Nagy Károly (2010): Fecskefajok fészkelő-állományának helyzete Magyarországon a madármonitorozó vizsgálatok eredményei alapján, az 1999-2009. közötti időszakbanDátum: 2010.03.09.

A partifecske fészkelő állományának változása Magyarországon, 1999-2009

A molnárfecske fészkelő állományának változása Magyarországon, 1999-2009

A füsti fecske fészkelő állományának változása Magyarországon, 1999-2009


Az elmúlt évek részadatai sejtették, hogy probléma van a fecskékkel, ezért választottuk őket a 2010. év madarainak, de a tíz éves adatsorok most elkészült elemzése - a csökkenés valódi mértéke - még a szakembereket is meglepte.

Sajnos az emberek hozzáállása is változik a fecskékhez: sokan leverik vagy megrongálják, kilyukasztják a fészkeiket (molnárfecske fészkek).
 


Miért probléma az ilyen mértékű állománycsökkenés?

A táplálékpiramis felső harmadán elhelyezkedő ragadozókban és csúcsragadozókban a környezeti ártalmak: mérgek, nehézfémek, kémiai szennyező anyagok, valamint a környezetváltozási hatások (például a táplálék mennyiségének és minőségének változásai, a szaporodóhelyek csökkenése) koncentrálódva, és már a nem szakemberek számára is érzékelhetően jelentkeznek, ezért ezek a fajok indikátorként jelzik a rájuk ható folyamatokat. A fecskék állománycsökkenésének hátterében olyan komplex klíma- és élőhelyváltozási, környezetszennyezési problémák állnak (részletesen >>), amelyek közvetve vagy közvetlenül ránk, emberekre is hatnak, hiszen a településeinken évszázadok óta együtt élünk a két urbanizálódott fajjal, a füsti és a molnárfecskével.

A hagyományos falusi életmód drámai gyorsaságú átalakulása, eltűnése, a városi lakosság betelepülésével létrejövő alvófalvak már az azelőtt közkedvelt fecskékkel szemben is intoleráns környezetet jelentenek. A képen füsti fecske fészek mellé szerelt nejlonszatyor riasztó a Hortobágyon.
 

Elkeserítő, hogy sok élelmiszeráruház-lánc és egyéb "hivatal" túlreagálja a fecskék megjelenését, és az épület jelentős vagy teljes felületét ...
 

... fecskementesíti (a képen molnárfecske levert fészkének nyoma látszik a fecskementesítő tüskesor mögött), pedig a lepotyogó ürülék problémája teljesen kezelhető fecskepelenkával. Amennyiben a madaraknak mindenképpen menniük kell, a fészkelőhely-vesztés ellensúlyozható az épület közelébe kihelyezhető mesterséges molnárfecske teleppel.
 


Sajnos arra kell felhívnunk a lakosság figyelmét, hogy ami rossz a fecskéknek, az rossz nekünk, embereknek is:

  • a leginkább városiasodott molnárfecskéket érő környezetszennyezés közvetlenül bennünket is megbetegít, nem véletlen, hogy az ország lakosságának majd' fele küzd valamilyen allergiával;
  • a vidékies környezetben élő füsti fecskéink állománycsökkenésének egyik fő oka, hogy az elmúlt évtizedben összeomlott mind az intézményes, mind a háztáji állattartás Magyarországon, ami a fecskék állománycsökkenése mellett számunkra is kedvezőtlen szociális és gazdasági következményekkel jár (ezek a hatások más fajokat is érintenek >>);
  • a klímaváltozás miatt növekszik a szélsőséges időjárási helyzetek (szárazságok, viharok, özönvízszerű csapadék, földcsuszamlások, árvizek) száma, ami balesetveszélyt, mezőgazdasági károkat, időszakos ellátási problémákat okoz már napjainkban is;
  • a sarki jégsapkák olvadása miatt bekövetkező tengervízszint-emelkedés tengerparti területvesztést, országokon belüli népességvándorlást, majd az országok és kontinensek közötti klímamenekült-probléma, a társadalmi és nemzetközi konfliktusok felerősödését (pl. vízháborúk) okozhatja már a közel- és középjövőben.

A klímaváltozás, az élőhely-átalakítás, a környezetszennyezés és a szándékos emberi pusztítás mellett a felelőtlen hulladékkezelés is öl. A képeken molnárfecske szülő nézi elpusztult fiókáját, ...
 

... akinek a nyakára a sár fészekanyagba került bálazsinór-szál tekeredett, ami szó szerint felakasztotta és megfojtotta madarat, melynek következtében az egyre fogyatkozó új fecske generáció egy újabb fontos tagja veszett oda.
 


A legfontosabb kérdés, hogy mit tehetünk mi?

Mivel a fecskéket vonulás közben a telelőterületeken és az itthoni költőhelyeiken érő komplex hatásokat közvetlenül és magunkban nem tudjuk befolyásolni, a legfontosabb, hogy:
 


A fecskevédelem könnyen alkalmazható eszközei a mesterséges fecskefészkek (a képen molnárfecske műfészek). ...
 

... A mind nagyobb mértékben fedett, burkolt települési környezetben a fecskék gyakorlatilag nem találnak sár fészekanyagot, ezért a mesterséges sárgyűjtő-helyek létesítése ...
 

... is mind fontosabbá válik (Fotók és szöveg: Orbán Zoltán).
 

© MME-BirdLife Hungary »

© Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) | mme@mme.hu
Kiemelten közhasznú társadalmi szervezet | Postacím: 1121 Budapest, Költő u. 21.
Adószám: 19001243-2-43 | Számlaszám: 11712004-20011215