A Nemzeti Lovarda is bekapcsolódott a fecskevédelembe!

A nagyközönség számára aktivitást felkínáló természetvédelem sikerének újabb bizonyítéka, hogy a fecskék aggasztó állománycsökkenésének, és a lovardák kiemelt védelmi szerepének hírére a Budapest belterületén, a Keleti pályaudvar tőszomszédságában lévő Nemzeti Lovarda is csatlakozott az MME fecskevédelmi kezdeményezéséhez.
A füsti fecskék elsősorban a patás állatok lakott istállóiban költenek és ezek közelében vadásznak - szerencsére úgy látszik, hogy ez alól még a főváros belterülete sem kivétel. Ez akkor derült ki, amikor az MME munkatársa tavasszal területbejáráson vett részt a Nemzeti Lovardában az intézmény vezetőjével. Erre azt követően került sor, hogy a lovarda ügyvezető igazgatója e-mailben jelezte az egyesületnek, hogy a Tatterzál is szeretne tenni valamit a fecskék érdekében.

 A fecskevédelembe bekapcsolódó Nemzeti Lovarda (a bejárata a kép bal oldalán látható) Budapesten, a Keleti pályaudvar (a kép  középvonalától jobbra) tőszomszédságában található.
 

A körülmények ideálisnak tűnnek, mégsem költenek a fecskék

Annak ellenére, hogy a körülmények a lovak és a legyek nyújtotta táplálék jelenléte, a rengeteg potenciális fészekhely és a folyamatosan rendelkezésre álló sár következtében ideálisnak látszanak, egyetlen fecskepár sem költ a 4,5 hektáros területen. A tavaszi helyszínbejárás éppen azért indult lehangolóan, mert egyetlen fecskét sem láttunk egészen addig, amíg hátra nem értünk a lovak járatására szolgáló területre. Itt a legnagyobb örömünkre három füsti fecske repkedett a füves-homokos terület felet.

A Nemzeti Lovarda vidékies hangulatot idéző sziget a főváros egyik legforgalmasabb belső területén lovakkal, ...

 ... széna, szalma és lóillatú istállókkal, ...

... ahol rengeteg ereszalji fészekhely ...

 ... és nagyméretű sárgyűjtő áll a fecskék rendelkezésére. ..

... Közelebbről megvizsgálva azonban kiderült, hogy a "sarat" nem tapadós föld, hanem kiszáradva morzsolódó homok alkotja, ami kíméli a lovak lábát, viszont alkalmatlan fecskefészkek építésére.


Műfészkekkel és megfelelő összetételű sárgyűjtővel segítjük a fecskéket

A terepbejárást és több telefonos egyeztetést követően a Tatterzál 15 füsti fecske és 5 molnárfecske műfészket, valamint mindegyik alá egy-egy fecskepelenkát vásárolt az MME boltjában, illetve azt is elhatároztuk, hogy a területen kialakítunk egy olyan sárgyűjtő helyet, ahol a fecskék a homoknál megfelelőbb fészeképítő anyagot is gyűjthetnek. Sajnos mielőtt a műfészkeket és a sárgyűjtőt kihelyezhettük volna,"beütött" a május végén kezdődő időjárási krízis, ami az első költések tojásos és fiókás fészekaljait, és sok helyen a költő állományt is megtizedelte. Ezért esély sem volt arra, hogy a műfészkeket a fecskék még idén elfoglalják. A mesterséges fészkek kihelyezése kapcsán azonban soha nincs elvesztegetett vagy "rossz" idő - ezek bármikor telepíthetők, a madarak legfeljebb a következő évben foglalják el ezeket.

A fecskék nevében köszönjük a Nemzeti Lovarda és az együttműködő lovardák példaértékű madárvédelmi hozzáállását, ami ezeket az intézményeket a hazai legelőállat-állomány drasztikus csökkenése miatt a füsti fecskék védelmének egyik központi intézménytípusává teszi. Reméljük, hogy jövőre nemcsak a füsti fecskék, de a közeli Kelepi pályaudvar főbejárati homlokzatán költő molnárfecskék közül is néhány elfoglalja a Tatterzál műfészkeit!
 

A mesterséges fecskefészkek egy része erre az épületre kerül (Fotók és szöveg: Orbán Zoltán).

© MME-BirdLife Hungary »

© Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) | mme@mme.hu
Kiemelten közhasznú társadalmi szervezet | Postacím: 1121 Budapest, Költő u. 21.
Adószám: 19001243-2-43 | Számlaszám: 11712004-20011215