Első fecskék

Itt érhető el a Fecskefigyelő Online Adatbázis. >>


Mikor érkeznek? Hová érkeznek hamarabb? Évről-évre hogyan változnak az érkezések? Később jönnek vagy hamarabb? Van ennek köze az éghajlatváltozáshoz? – Ilyen és ehhez hasonló kérdések fordulnak meg a madarakat kedvelő laikusok, az amatőr madármegfigyelők és a kutatók fejében is.

Az első füsti fecskék már március második felétől megérkezhetnek, majd áprilistól a molnárfecskék és partifecskék érkezése is várható. Persze az állomány zöme április és május hónapokban jön meg a hosszú és viszontagságokkal teli útról.

A megérkező első fecskék adatait külön adattáblában gyűjtjük. Ha sok év érkezési adataival rendelkezünk majd, akkor lehetőségünk lesz megvizsgálni azt is, hogy hosszú távon észlelhető-e jelentős időbeli és térbeli változás a fecskék megérkezésével kapcsolatban. Ehhez természetesen szükségünk van a lehető legtöbb és legpontosabb adatokra.

Milyen adatokat tölthetnek fel az Első fecskék adatbázisába?

Melyik első fecskét töltsem fel? – A választ több irányból is megközelíthetjük.

Egyrészt mind a három valódi fecskénk első észlelt példányit, amikor először észlelte egy adott településen. Sőt a sarlósfecske* első észlelését is!

Lehetőség szerint olyan területekről töltse fel első fecske észleléseit, ahol rendszeresen (naponta) figyelemmel tudja kísérni, hogy megérkeztek-e. Ez lehet egy település vagy annak egy része, ill. nagyobb terület is.

*A sarlósfecske valójában nem fecske, nem is énekesmadár, a kolibrikkel rokon külön madárrendet (sarlósfecske alakúak rendje) alkot.

Várjuk az archív adatokat is!

Sokan évről-évre feljegyzik, hogy mikor látták az első fecskéket a lakhelyükön vagy a gyakran látogatott területeken. Ezek az archív érkezési adatok nagyon hasznosak lehetnek számunkra, ezért kérjük, hogy akik rendelkeznek ilyen régi adatokkal, azok töltsék fel az adatbázisba. Ha ismer olyan személyeket, akik hosszú évek óta feljegyezték ezeket az első észleléseket, akkor hívják fel figyelmüket erre a lehetőségre vagy kérjék el tőlük, s töltsék fel helyettük (ha ők erre nyitottak, de nem rendelkeznek internet kapcsolattal).

Kérjük, hogy az adatbázissal kapcsolatban felmerülő problémákkal és kérdésekkel forduljanak munkatársainkhoz, a fecskefigyelo@mme.hu e-mail címen!


„Mit tegyek, ha láttam egy füsti fecskét a falumban, ahol lakom, s fel is töltöttem az adatbázisba, de pár nappal később egy másik településen is először láttam ezt a fajt, ahol szintén naponta megfordulok (mivel ott dolgozom)?”

- Természetesen, ha egy másik településen vagy annak külterületén látta, akkor azt is feltöltheti az adatbázisba.

„A barátom jelezte, hogy tegnapelőtt látta az első molnárfecskét a városunkban. Feltöltsem ezt az adatot?”

- Ha a barátja nem regisztrál adatbázisunkba, s jelezte neki, hogy feltöltené ezt az adatot, akkor semmi akadálya ennek. Sőt a szomszédasszony vagy a juhász megfigyelési adatát is feltöltheti, ha biztos abban, hogy ők felismerték az adott madárfajt.

© MME-BirdLife Hungary »

© Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) | mme@mme.hu
Kiemelten közhasznú társadalmi szervezet | Postacím: 1121 Budapest, Költő u. 21.
Adószám: 19001243-2-43 | Számlaszám: 11712004-20011215