Fecskekamera – Az első hét nap és az előzmények

A madarak életébe, rejtett költési viselkedésébe betekintést nyújtó fehér gólya webkamera oldalunk sikerén felbuzdulva - a 2010-es fecskevédelmi év részeként - elindítottunk egy füsti fecske fészekkamerát is.

Ennek segítségével Magyarországon most először van bárkinek lehetősége arra, hogy élőben figyelje meg egy sárfészket építő fecske faj izgalmas költését: a fészek sártapasztásos tatarozását, a kotlást, majd a fiókák etetését és első szárnypróbálgatásait.

Ugrás a fecskekamera oldalára >>

Az alábbiakban röviden összefoglalom az első egy hét történéseit, s lentebb a webkamerás közvetítés előzményeit is, a történet teljessége kedvéért.

A megérkezés napja

Április 27-én a délelőtti órákban öcsém számítógépén véletlenül a fecskefigyelő kameránk oldala is meg volt nyitva az egyik internetböngészőben. Telefonon éppen Orbán Zoltán kollégámmal beszéltem a fecskefigyelő programok szervezéséről, amikor Zsolt egyszer csak felkiáltott: „Fecske a fészekben!”

Már igencsak vártuk, hiszen a füsti fecskéket ekkor már mindenfelé láttunk a megyében, de túlságosan nem izgultunk, mert tudtuk, hogy május elejéig még nincsenek elkésve.

Kora délután kiugrottunk a helyszínre, a Sóstói Múzeumfaluba, hogy személyesen is találkozzunk a megérkezett fészeklakóval. A Múzeumfalu munkatársaitól hamar kiderült, hogy valamikor reggel érkezhettek. Ugyanis nem egyikük érkezett meg, hanem már párban voltak. A Múzeumfalu több fészkéhez is ugyanazzal a csapattal érkezhettek, mert aznap már 5-6 füstit láttunk. (Hétfőn még nem voltak, az ott dolgozók megfigyelései szerint.)

Kedden este kikerestem a webszerver archívumából az első képet, melyen már fecske volt látható. Ez volt az első ilyen kép, azaz egészen pontosan 2010.04.27. 06 óra 21 perckor érkeztek először a fészekhez.


Nagy örömünkre fészküket gyakran látogatták, ismerkedtek a régi otthonukkal, s látszott, hogy nem idegen nekik a hely. A környező akácfákon vagy a fészek melletti gerendán ücsörögtek, csiviteltek, s már egy-két párzási kísérletet is sikerült megfigyelnünk. Mindezekről pár fotót is készítettem, melyek szemléletesebbek, mint a betűk, így következzenek ezek. ;-)

A fészek és egyik lakója

A kamera, a fészek és a fecske

A fészek melletti egyik pihenőhely, melyen látszik, hogy nem most kezdték használni.

A magas akácfa ágán ücsörgő tojót próbálta becserkészni a hím.

A fészek mellett álló akácon is gyakran megpihentek. Itt éppen a tojó látható.

Kedves csiviteléssel jelezte, hogy birtokba vették az otthonukat.

Rövidebb farkáról könnyen felismerhető a tojó.

A hím kicsit távolabb pihent. Látható, hogy farka jóval hosszabb, mint a tojóé.

Tollászkodott…

… majd elrepült.

 

A fészek tatarozása és a mezei verebek lakásfoglalási kísérletei

Az első héten a fészek tatarozásával voltak elfoglalva, s csak rövid ideig tartózkodtak a fészekben, amíg eligazgatták a frissen hozott fészekbélés anyagot vagy tapasztottak egy kis friss sarat a fészek peremére.

Időközben szemet vetettek a fészekre a mezei verebek is, s néha kicsit átrendezték a berendezést. Reméljük, hogy a fecskék lesznek az erősebbek, s a verebek máshol próbálkoznak!

Ezekről az eseményekről az alábbi animációkat érdemes megtekinteni!

Ekkor voltak először láthatóak együtt a fészeknél. - 2010.04.28. 15:52 - 15:53

Csak rövid látogatásokat tettek a fészekben. - 2010.04.28. 17:32 - 17:34

Tatarozás, sártapasztással - 2010.04.29. 13:55 - 13:56

A fecske távozása után gyakran jött a mezei veréb, s a maga ízlése szerint rendezte át a fészek berendezését. - 2010.04.29. 17:19 - 17:20

A fészek rendezgetése volt az első napok fontos teendője. - 2010.04.30. 12:19 - 12:21

Aztán jött a veréb, s ő is rendezkedett. - 2010.04.30. 12:27


Előzmények 2009-től a kamera üzembe helyezéséig

2009 őszén eldöntöttük, hogy a következő év madarai program egyik érdekes akciója lehetne, ha a fecskék életét is hasonló módon hoznánk közelebb az emberekhez, mint tettük azt a gólyák esetében a fészekkamerás közvetítésekkel. Hiszen sokaknak nincs lehetőségük nap mint nap megfigyelni, hogy mi történik a fecskefészkek közelében.

Két helyet néztünk ki erre a célra, az egyik a sokak által ismert nagyhalászi kamerás gólyafészektől 8 kilométerre fekvő Homoktanyán, egy molnárfecske telep, a másik a Szabolcs községben található Madárvártánk tornácán fészkelő füsti fecskék fészke.

A Nagyhalászhoz tartozó Homoktanya almatárolójának egykori mérlegháza évtizedek óta kedvelt fészkelőhelye a molnárfecskéknek. Az épület két oldalának ereszei alatt közel 200 fészek sorakozik. Amikor a fotó készült, még egy lakó sem érkezett meg ide (2010.04.17.).


Sajnos március elejére kiderült, hogy a meglévő internet előfizetésünket a szolgáltató egyik helyre sem tudja kiépíteni, így csaknem letettünk a fecskekamera tervéről. Végül mégiscsak eszembe jutott egy mentőötlet! Tavaly nyár végén jártam a Sóstói Múzeumfaluban, s emlékezetem, hogy ott a bejárathoz közeli épületen két fészekben is láttam füsti fecskéket. (Tudtam, hogy oda biztosan ki tudják építeni azt az internet-kapcsolatot, mellyel rendelkeztünk még a tápiógyörgyei gólyakamera kapcsán.)

Az ötletet tett követte, hiszen időnk már nem sok volt. Szerencsére a Múzeumfalu igazgatója, dr. Páll István, örömmel fogadta az ötletet, s március 17-én fel is szereltük a kamerát. Két héten belül az internetkapcsolat is készen állt, így már csak a fecskék hiányoztak. :-)

Augusztus 20-án jártam a Múzeumfaluban, s akkor figyeltem fel a gyulaházi paplak tornácának gerendái között fészkelő fecskékre. A második fészekalj 4 fiókája ekkor már a kirepülés előtt állt, s szüleik gyakran hordták nekik az eleséget (2009.08.20.).
 

A gyulaházi paplak, melynek tornácán a gerendára épült füsti fecske fészek és a webkamera megtalálható (Fotó: Nagy Károly 2010.03.17.).

A kamera felszerelésekor még Afrikában lehettek a fészek lakói (Fotó: Nagy Károly 2010.03.17.).

A „szembe szomszéd”, a tiszabecsi porta, melynek tetejét taposott szalmafedél borítja (Fotó: Nagy Károly 2010.03.17.).

Április 19-én egy házi rozsdafarkú meglátogatta a fészket…

… de szerencsére nem foglalta el.

Nagy Zsolt és Görögh Zoltán az utolsó szerelési munkákat végzik (2010.04.27.).

© MME-BirdLife Hungary »

© Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) | mme@mme.hu
Kiemelten közhasznú társadalmi szervezet | Postacím: 1121 Budapest, Költő u. 21.
Adószám: 19001243-2-43 | Számlaszám: 11712004-20011215