Bevezetés

A magyarországi füsti fecske, molnárfecske és partifecske állományok az elmúlt két évtizedben eltérő mértékben, de folyamatosan csökkenő tendenciát mutatnak. A két legfontosabb kiváltó okot: az élőhelyek nagymértékű átalakítását és a klímaváltozást az egyes ember nem tudja befolyásolni, ehhez globális összefogásra és beavatkozásra van szükség, fecskevédelmi eszközök alkalmazásával viszont hozzájárulhatunk, hogy több fióka repülhessen ki.

A molnárfecske - legvárosiasodottabb valódi*  fecskefajunk - állománya is csökken (Fotó: Csonka Péter).
 


A cél a költési siker növelése

Számos eszköz áll rendelkezésünkre, melyek alkalmazásával hozzájárulhatunk ahhoz, hogy évről-évre minél több fióka repülhessen ki a fészkekből. Ennek köszönhetően a vonuláskor elszenvedett veszteségek mellett is több madárnak van esélye a túlélésre és a tavaszi visszatérésre.

 A mesterséges molnárfecske (balra) és füsti fecske (jobbra) fészek mellett több más fecskevédelmi eszköz is a rendelkezésünkre áll (Fotó és szöveg: Orbán Zoltán).

 

 
Adó 1%-ának felajánlásával is hozzájárulhat fecskéink védelméhez!

 


A 2010-es fecskevédelmi év elindulásával párhuzamosan minden adófizető állampolgárnak döntenie kell személyi jövedelemadója 1%-ának felajánlásáról. Sajnos a lakosság mintegy 50%-a még mindig nem rendelkezik adó forintjainak ezen jószolgálati részéről, így az beolvadva az állami költségvetésbe nem tud közvetlen segítségként érvényesülni.

Ezért az MME arra kéri a lakosságot, hogy mindenképpen rendelkezzen személyi jövedelemadója 2x1%-áról (+1% az egyházak humanitárius munkájának támogatására), és ha úgy gondolják, hogy az MME madárvédelmi tevékenysége fontos, kérjük, a 2010-es évben adó 1%-át ajánlja fel fecskevédelmi munkánk támogatására.
 

Letölthető 1% rendelkezési nyilatkozat >>

További információk az MME munkájának támogatásáról >>

Köszönjük, és üdvözöljük Önt is a fecskevédők közösségében!

* A sarlósfecske valójában nem fecske, nem is énekesmadár, a kolibrikkel rokon külön madárrendet (sarlósfecske alakúak rendje) alkot, és állománya stabil-emelkedő tendenciát mutat.

© MME-BirdLife Hungary »

© Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) | mme@mme.hu
Kiemelten közhasznú társadalmi szervezet | Postacím: 1121 Budapest, Költő u. 21.
Adószám: 19001243-2-43 | Számlaszám: 11712004-20011215