Beszámoló a II. Tokaji partifecske hajózásról

Május 14-15-én második alkalommal rendeztük meg a Tokaji partifecske hajózást a Felső-Tisza természetes szakadó partfalaiban fészkelő partifecske telepekhez, melyek a maguk nemében a legnagyobbak és egyedülállóak Európában. 

Fecske lesen a Sóstói Múzeumfaluban / Meghívó

Gyermeknap alkalmából szeretettel meghívunk minden kedves gyermeket és madárbarátot, s madárbarát gyermeket az Magyar Madártani Egyesület (MME) és a Sóstói Múzeumfalu által szervezett Fecskeleső programra!

Helyszín: Sóstói Múzeumfalu, Nyíregyháza - Sóstófürdő, Tölgyes u. 1.

Programunk szervezői a bejárat közelében, a gyulaházi paplak előtti diófa alatt várják az érdeklődőket.

Időpont: 2011. május 29. 10-14 óra között

Jelentés a fecskék helyzetéről / 2010

Az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is csökkenő trendet mutat a fecskék hazai fészkelő állománya, ami a kedvezőtlen május-júniusi időjárás miatt sajnos előre látható volt.

A füsti fecskék éves állománycsökkenése 8,1 százalék, a 1999-es bázis évhez viszonyítva pedig 56,4 százalék, de a legveszélyeztetettebbnek tűnő molnárfecskék éves csökkenése ennél is magasabb, 9,4%. Legritkább fecskefajunk, a partifecske esetében 6,1 százalékos éves csökkenést mért az MME, 1999-hez viszonyítva pedig 33,1 százalékára esett az állománynagyság.

Benépesült az ország talán legnagyobb, akár háromezer fészkes molnárfecske telepe

A madarászok országszerte egye nagyobb várakozással figyelték az eget, az ereszek alját és a partfalakat az elmúlt hetekben, mert a rendkívül kedvezőtlen tavalyi költési évadot követően elenyészően kevés fecske érkezett vissza az afrikai telelőterületekről a szokott időben. Most úgy néz ki, hogy jelentős, két hetes késéssel mégis elkezdődött a fecskék hazaérkezése.

A Tiszavasvári Alkaloida Vegyészeti Gyár óriási szárító silói két okból is különlegesek. Egyrészt emléket állítanak Kabay János gyógyszerésznek - a gyár megalapítójának -, aki az addig ismert zöld eljárás mellé kidolgozta és szabadalmaztatta az itt szárított mákszalmából kivonható morfin előállítási eljárást, ami Magyarországot ma is a világ egyik legjelentősebb mákszalma morfin előállítójává teszi. Másrészt szerény számítások szerint is helyet adnak jó háromezer molnárfecske fészeknek, ami könnyen teheti a gyár épületeit az ország legnagyobb molnárfecske telepévé.

Tokaji partifecske hajózás - 2011. május 14-15. (szombat-vasárnap)

Tokajtól északra, a Felső-Tisza szakadásos partfalaiban találhatók Európa legnagyobb egybefüggő partifecske telepei, melyek egyben az utolsó jelentős természetes fészkelőhelyei a fajnak kontinensünkön. Az MME a 2010-es fecskevédelmi évben hagyományteremtő szándékkal indította el a teleplátogató tokaji partifecske hajózási programot. A különleges madármegfigyelő sétahajózás keretében két napon keresztül, naponta legalább három alkalommal mintegy két órás utakat teszünk egy kétfedélzetes hajón a nászidőszakban nyüzsgő partifecske kolóniákhoz.

100 mesterséges fecskefészket helyezett ki a Borsodi Sörgyár

Amint azt ez a példa is mutatja, nem lanyhul a példaértékű társadalmi összefogás a 2010-es év madaraiért - a fecskékért. A lakosság mellett egyre több intézmény és cég is bekapcsolódik az elmúlt évtizedben átlagosan 46%-os állománycsökkenést elszenvedő madarak védelmébe.

A Borsodi Sörgyár nemcsak mesterséges fecskefészek-telepeket alakított ki bőcsi bázistelepén, de ahhoz is hozzájárult, hogy képriportban mutassuk be ezt a honlap olvasóinak.

Nyár végi fecskebúcsúztató programok - mindenkit szeretettel várunk!

Augusztus második felétől az MME és a vonulásra készülő fecskék izgalmas évadbúcsúztató látványossággal várják az érdeklődőket. Ilyentájt a fecskék és a seregélyek nagy - alkalmanként tízezres - csapatai gyülekeznek olyan nádasokban, melyek többségénél gyűrűző tábor is működik. A felhőként kavargó madártömegeket eddig csak kevesen láthatták, ezért mostantól minden ősszel fecskebúcsúztató programokra várjuk az érdeklődőket.

Tartalom átvétel
© MME-BirdLife Hungary »

© Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) | mme@mme.hu
Kiemelten közhasznú társadalmi szervezet | Postacím: 1121 Budapest, Költő u. 21.
Adószám: 19001243-2-43 | Számlaszám: 11712004-20011215