Bevezetés

Mindhárom fecskefajunk bajban van!

A Magyarországon fészkelő három valódi fecskefaj*: a füsti fecske, a molnárfecske és a partifecske hosszú távú vonuló, vándorlási útvonalaik átszelik a Szaharát, ismert telelő területeik Közép- és Dél-Afrikában vannak. Az őszi és tavaszi vonulás, illetve a telelő területen töltött hónapok alatt a madarakat érő negatív hatások jelentős része közvetlenül vagy áttételesen időjárási anomáliákkal: viharokkal, napokig-hetekig tartó hűvös, csapadékos időszakokkal vagy éppen ellenkezőleg, szárazsággal, és az ebből következő táplálékhiánnyal függ össze.

A sarlósfecske valójában nem fecske, nem is énekesmadár, a kolibrikkel rokon külön madárrendet (sarlósfecske alakúak rendje) alkot, és állománya stabil-emelkedő tendenciát mutat.

Hosszútávú vonuló fecskefajaink (partifecske, molnárfecske, füsti fecske) állománya folyamatosan csökken (Grafika: Kókay Szabolcs).
 

Fecskefélék családja

Familia: Hirundinidae

Jelentősen specializálódott csoport. Kistermetű, gyors röptű, rovarevő madarak. Táplálékukat röptükben szerzik. Törzsük karcsú, nyakuk rövid, csőrük rövid, lapos, szélesre tátható. Szárnyuk hosszú, hegyes. Röptük könnyed, gyors, tökéletes manőverező képességgel rendelkeznek. Farkuk villás, lábaik vékonyak, rövidek. A nemek hasonlóak.

A Nyugat-Palearktiszban 7 faj költ, hazánkban 3 faj.

Partifecske - Riparia riparia

Molnárfecske - Delichon urbicum

Füsti fecske - Hirundo rustica

© MME-BirdLife Hungary »

© Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) | mme@mme.hu
Kiemelten közhasznú társadalmi szervezet | Postacím: 1121 Budapest, Költő u. 21.
Adószám: 19001243-2-43 | Számlaszám: 11712004-20011215