Kezdődhet a fészkelőhelyek, fészkek és lakóik megfigyelése!

Egyre több fecske érkezik meg költőterületére, így kezdődhet a fészkelőhelyek feltérképezése. Ha Ön is szeretné segíteni munkánkat, hogy pontosabb képünk legyen az év madarainak költő állományairól, akkor keresse meg fészkelő-helyeiket, számlálja meg fészkeiket és figyelje meg lakóiknak életét!

Ahogy azt korábban már megírtuk, fecskéink hazai költőállományai az utóbbi évtizedben jelentősen csökkentek, s ezért a jövőben szeretnénk a lehető legtöbb adatot összegyűjteni róluk. A hatékony védelemhez elengedhetetlen a költőállományok helyzetének minél pontosabb ismerete. A fecskék esetében az adatgyűjtés akkor igazán hatékony, ha ebbe az ország egész területéről minél többen kapcsolódnak be. Ezért indítottuk útjára a Fecskefigyelő Online Adatbázist, ahova bárki feltöltheti megfigyelési adatait (tavaszi érkezések, fecskefészek számlálások, költési siker (fiókaszám), költésszám, nyár végi gyülekezés, őszi elvonulás stb.).

Március óta a megérkező fecskék első észleléseit tölthették fel látogatóink az adatbázisba, s már több száz helyről érkezési rendelkezünk adatokkal, melyeket ezúton is megköszönünk! (Természetesen továbbra is várjuk az első észlelésekről feltöltött adatokat.)

Hol fészkelnek? Mennyien vannak? Csökken vagy növekszik a költőállományuk? – Ezek talán a legfontosabb kérdések, melyek felmerülnek az emberekben, ha fészkelő madarakról és állományaikról esik szó.

Az adatbázis néhány már készen áll a fészkeléssel kapcsolatos adatok fogadására, s reményeink szerint egyre több ember segíti majd munkánkat azzal, hogy bekapcsolódik a fészkelőhelyek felderítésébe, a fészkek számlálásába és a fecskék költésének megfigyelésébe. Hiszen amint azt fentebb említettem, a hatékony fecskevédelem sem képzelhető el pontos és rendszeresen gyűjtött adatok nélkül.

A „fészkelőhelyek” adatbázisa összetettebb, mint az „első fecskéké”, mert hozzá kapcsolódnak a fészekszámlálások, az egyedileg megfigyelt fészkek, s azokhoz az egyes napokon végzett megfigyelések és a költések eredményességének fontosabb adatai.


Tehát, ha:

  • ismer fészkelőhelyeket vagy szívesen feltérképezné azokat,
  • megszámolná a környezetében található fészkeket,
  • megfigyeli egy-egy fészek lakóinak életét,
  • akkor kattintson ide! >>


Közreműködését előre is hálásan köszönjük!

Az adatbázist folyamatosan fejlesztjük, ezért év közben újabb és újabb funkciók lesznek elérhetőek.

Kérjük, hogy a használat előtt tanulmányozzák a további menüpontokat és az adatbázis használatával kapcsolatos útmutatókat!

Kérjük, hogy a felmerülő problémákkal és kérdésekkel forduljanak munkatársainkhoz, a fecskefigyelo@mme.hu e-mail címen!

A füsti fecskék ilyenkor még gyakran párban láthatóak, például a fészkükhöz közeli vezetékeken, így egy utcán végigsétálva kiszúrhatjuk, hol fészkelhetnek. Őket a Nagyhalászhoz közeli Homoktanyán láttam még április 17-én, ahol egy almatároló csarnok fémszerkezetének tartóin több pár is fészkel. A bal oldali egyed a hím, s ez jelentősen hosszabb faroktollairól könnyen megállapítható, főként akkor, ha a tojóval együtt látjuk. :-)


Az elmúlt két hétben én is figyeltem a megérkező fecskéket, s közben a fészkelőhelyeket is ellenőriztem. Találtam is néhány érdekes fészket, de sajnos tönkretett fészkeket is láttam.

A füsti fecskék legtöbbször az épületeken belül (főként istállókban) költenek, így hozzászoktak a sötéthez, mint amilyen az almatárolóban is van (Nagyhalász - Homoktanya, 2010. április 17.).

Az almatároló fém tartószerkezetein több mint 20 fészek található. Hamarosan meg is számláljuk és figyelemmel kísérjük a lakóik életét is (Nagyhalász - Homoktanya, 2010. április 17.).

Lámpabúrában is fészkelnek az almatároló füsti fecskéi (Nagyhalász - Homoktanya, 2010. április 17.).

Az almatároló egykori mérlegháza évtizedek óta kedvelt fészkelőhelye a molnárfecskéknek. Az épület két oldalának ereszei alatt közel 200 fészek sorakozik. Amikor a fotó készült, még egy lakó sem érkezett meg ide. (Nagyhalász - Homoktanya, 2010. április 17.)

A csengő természetesen nem zavarja őket, mivel ritkán lép működésbe. :-)

Tokajban is nagyon sok molnárfecske fészkel, de többségük ott jártamkor még nem érkezett meg (Tokaj, 2010. április 25.).

A fészkek alá helyezett különböző „fecskepelenkák” elősegítik a fecskék és az emberek közötti békés együttélést (Tokaj, 2010. április 25.).

Itt például egy szabályos kis polcot készítettek fecskepelenka gyanánt (Tokaj, 2010. április 25.).

A timári homokbányába április 21-én érkeztek meg az első partifecskék.  Ők később érkeznek, mint a füsti vagy a molnárfecskék, de telepeik feltérképezése és megfigyelése különösen fontos, mert a nem természetes költőhelyeken a figyelmetlen homokbányászat során gyakran semmisülnek meg fészkeik (természetes fészkelőhelyük főként a folyók szakadó partfalai).

Hozzászólások

Jöhetnek a kérdések!

Ha felmerülnek kérdések a fecskék fészkelőhelyeinek felmérésével kapcsolatban, akkor ne rejtsétek véka alá! :-)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
© MME-BirdLife Hungary »

© Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) | mme@mme.hu
Kiemelten közhasznú társadalmi szervezet | Postacím: 1121 Budapest, Költő u. 21.
Adószám: 19001243-2-43 | Számlaszám: 11712004-20011215