Mesterséges partifecske költőfalak

A magas löszös, homokos partfalakban, homokbányákban fészkelő partifecskék alkalmazkodóképes madarak, nem túl válogatósak, képesek földutak 10-15 cm-es padkájába, vizesárkok, munkagödrök, épületalapok, tömörödött homokdombok függőleges falába mélyíteni költőüregeiket. Ezért ha megrögzött fecskések vagyunk, és rendelkezünk kellő területtel és erőforrással, kialakíthatunk saját partifecske telepet is.

Partifecske repül a költőfal felett.
 

Az ősi időkben a partifecskék legjelentősebb fészkelőhelyeit a szabályozatlan folyók szakadásos partfalai jelentették, egyrészt ezek hatalmas kiterjedése miatt, másrészt a folyamatos megújulás, a használt szakaszok évről-évre történő beszakadása, megújulása miatt. A folyószabályozások következében ezek a természetes élőhelyek egész Európában eltűnőben vannak, az egyik legjelentősebb ilyen maradvány állomány a Felső-Tisza mentén található. A folyóparti fészkelési lehetőségek csökkenésével a partifecskéknek alternatív helyszínekre: dombvidéki löszfalak természetes szakadásaira, homok- és kavicsbányák mesterséges katlanjaiba, vízelvezető árkok oldalába, de akár földmunka-falakba váltottak át.

Partifecskék a költőüreg bejáratánál (Fotók: Dr. Szép Tibor).
 

A partifecskék tipikus fészkelőhelyei a Tisza szakadásos partfalai (Fotók: Dr. Szép Tibor).
 

A folyó szakadásos partfalai jelentette ideális költőhelyek hiányában a partifecskék szinte bárhova, bármilyen függőleges partoldalba képesek beköltözni. A képen látható partifecske telep a Duna-deltától délre, a Fekete-tenger partjához közel,  teljesen sík területen, egy régészeti ásatás feltáró árkainak falában létesült. ...

... A következő évben (1993) a telep ugyan úgy megvolt, így lehetőség nyílt a madarak befogására és gyűrűzésére.

 

Ha nem a Tisza partján élünk

A mesterséges partifecske költőhely készítés egyik módja, ha 10-15 m hosszú, 1,5-2 m széles és 1,5 m mély, függőleges falú árkot készítünk. Ezt követően érdemes ökölnyi fészeküreg kezdeményeket mélyíteni az oldalfalakba, ami egyrészt vizuálisan vonzza a fecskéket, másrészt megkönnyíti a megkapaszkodásukat, az ásást számukra. Egy ekkora gödör telepen akár 50-60 madár is megtelepedhet. Amennyiben ennél nagyobban gondolkodunk, akár komolyabb kolóniát is létrehozhatunk; az MME Dombóvári Helyi Csoportjának Pacsmagi Madárvártáján Molnár Zoltán egy kisebb domb gépi keresztülvágatásával alakított ki gyurgyalag- és partifecske telepet. Amennyiben tudomásunk van működő partifecske (és gyurgyalag) telepről, segíthetjük a madarak megmaradását, ha kor tavasszal a lejtősre erodálódott partfalakat függőlegesre faragjuk, illetve az így kialakított új felületeken fészekkezdeményeket alakítunk ki. Ügyeljünk arra, hogy a beesés, leesés veszélyt jelentő költőárkokat, a költődombok meredek szakaszait a balesetek elkerülése végett jól láthatóan jelöljük meg, kerítsük el, például 1,5 m magas karók közé kifeszített bálazsineggel.

Belakott partifecske költőárok ...
 

... és költődomb. ...
.

Ha új helyen szeretnénk megtelepíteni a partifecskéket - a képeken egy földút leszakadt oldalában -, ...
 

... akkor az előkészítést érdemes jóval a költési időszak előtt, kora tavasszal: ...
 

... az omladékony rézsű (a képen) függőlegesre faragásával, majd ökölnyi fészeküreg kezdemények kialakításával elvégezni. Egy ilyen 5-6 m hosszú, 1,5 m magas falszakaszban akár 20-40 pár is költhet (Fotók és szöveg: Orbán Zoltán).

 

© MME-BirdLife Hungary »

© Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) | mme@mme.hu
Kiemelten közhasznú társadalmi szervezet | Postacím: 1121 Budapest, Költő u. 21.
Adószám: 19001243-2-43 | Számlaszám: 11712004-20011215