Fészkelőhelyek

Jelenleg az alábbi térképen látható fészkelőhelyekről rendelkezünk információkkal.

Ismer fészkelőhelyeket? Megfigyeli a fecskefészkek lakóinak életét?

Megszámolná a környezetében található fészkeket? Akkor kattintson ide! >>

A térképi alkalmazás a közeli pontokat kék (1-9 pont), sárga (10-99 pont) és piros (100 pontnál több) körökkel jelezve összevonja, s a kör közepében megjeleníti az összevont pontok számát. Ezekre a körökre kattintva, az összevont pontokra nagyítódik a térkép.

A fészkelőhelyeket jelölő markerekre kattintva, egy felugró szövegbuborékban olvashatóak az adott fészkelőhely legfontosabb adatai. Ha az adott fészkelőhelyről további információkat is szeretne megtudni, akkor a felugró szövegbuborékban a megfelelő linkre kattintva elérheti annak adatlapját.

Az egyes fajok fészkelőhelyeit más-más színű marker jelöli. Ha egy fészkelőhelyen több faj fészkelését is jelezték, akkor az adott marker fehér színben jelenik meg.

Néhány információ a térkép mozgatásáról

+ A Google térképet a bal felső sarokban található gombokkal (+/-) és „csuszkával” vagy a görgős egereken scrollozással tudja nagyítani/kicsinyíteni.

+ A térképet az egér mozgatásával és bal gombjának egyidejű lenyomásával vagy a bal felső sarokban látható nyilakra kattintva tudja bármely irányban mozgatni. 

+ A térképi felület bármely pontján történő dupla kattintásra az adott pont kerül a középpontba. 


Hol fészkelnek? Mennyien vannak? Csökken vagy növekszik a költőállományuk? – Ezek talán a legfontosabb kérdések, melyek felmerülnek a madarászokban, ha fészkelő madarakról esik szó.

A fészkelőhelyekhez további adattáblák kapcsolódnak: a fészkek számlálásától, a fészkeken keresztül, a fészek megfigyelésekig és a költési adatokig.

 

Milyen adatokat tölthetnek fel a Fészkelőhelyek adatbázisába?

Mit értsünk fészkelőhely alatt, a fecskék és az adatbázis szempontjából?
Hazánkban a füsti fecske, a molnárfecske és a sarlósfecske* esetében a legtöbb esetben egy épület (pl. családi ház, panelház tömbje, istálló) vagy más emberi építmény (pl. híd, torony) szolgál fészkelőhelyként, a partifecske esetében pedig valamilyen partfal (pl. folyók szakadó partfala vagy homokbánya), melybe költőüregeiket ássák (telepesen fészkel).

*A sarlósfecske valójában nem fecske, nem is énekesmadár, a kolibrikkel rokon külön madárrendbe tartozik (sarlósfecske alakúak rendje).

Várjuk az archív adatokat is!
Sokan évről-évre feljegyzik, hogy hol fészkeltek fecskék a környékükön vagy a saját házukon. Ezek az archív adatok nagyon hasznosak lehetnek számunkra, ezért kérjük, hogy akik rendelkeznek ilyen régi adatokkal, azok töltsék fel az adatbázisba.

Kérjük, hogy az adatbázissal kapcsolatban felmerülő problémákkal és kérdésekkel forduljanak munkatársainkhoz, a fecskefigyelo@mme.hu e-mail címen!

© MME-BirdLife Hungary »

© Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) | mme@mme.hu
Kiemelten közhasznú társadalmi szervezet | Postacím: 1121 Budapest, Költő u. 21.
Adószám: 19001243-2-43 | Számlaszám: 11712004-20011215